Viešas įmonių registras, Lietuvos įmonės
Maistas į namus ir biurus
Maistas į namus ar biurus – puiki idėja dirbančiam, užimtam, ar nuolat skubančiam žmogui, kuris nori greitai ir skaniai pavalgyti, ar tiesiog nenori apkrauti savęs sudėtinga maisto gamyba. Dažniausiai tai maistas, kuris yra greitai pagaminamas, greitai patiekiamas ir jį patogu valgyti keliaujant. Tokiam maistui priskiriamos picos, suši, mėsainiai, sūrainiai, kebabai, įvairūs sumuštiniai, salotos, sriubos, desertai, užkandžiai, kitas sotus maistas ir gėrimai. Galima rinktis maistą iš įvairių pasaulio virtuvių – meksikiečių, kinų, azijiečių ar lietuvišką virtuvę. Norintiems sveikai maitintis ar skaičiuojantiems kalorijas, kai kurie greito maisto tinklai suteikia informaciją apie produkto maistinę vertę ir patiekalo kaloringumą. Dažnas greito maisto restoranas turi atskirą meniu vegetarams ar veganams ar žaliavalgiams.
Greito maisto ištakos atsirado Senovės Romoje, kuomet miesto gatvėse žmonės galėjo nusipirkti duonos ir alyvuogių. Kiek vėliau įvairiuose miestuose buvo galima įsigyti jau paruošto maisto: Vidurio Azijoje - lavašus, Prancūzijoje - batonus, Anglijoje -karštas dešreles, vėliau pavadintas dešrainiais. 1867 m. Verslininkas Charles Feltman, Niujorke, nusipirko pirmąjį vežimėlį dešrainiams vežioti ir tokiu būdu pradėjo juos pardavinėti. O 1912 m. Amerikoje atsidarė pirmieji greito maisto restoranai – tai buvo automatizuotas „Horn & Hardart“ kompanijos greito maisto restoranas „Automatthat“. Restoranas neturėjo padavėjų, tik automatai, o už jų stiklų – jau pagamintas maistas. Pirmieji „drive-in“ restoranai, kurių metu maistas būdavo parduodamas išsivežimui, atsirado po pirmojo pasaulinio karo.
Prisitaikymas prie klientų poreikių padėjo greito maisto restoranams greit išplisti, išpopuliarėti ir išsilaikyti iki šių dienų. Greito maisto atsiradimas pakeitė maitinimosi įpročius ir požiūrį į maitinimąsi. Greitas maistas asocijuojasi su patogumu, greitumu, sotumu, ir geru skoniu. Apžvelkime keletą populiariausių šių dienų greito maisto patiekalų:
Pica - apvalus, plokščias, krosnyje iškeptas tešlos paplotėlis, ant viršaus užbarstytais įvairiais ingredientais. Klasikiniai ingredientai: sūris, mėsa, pomidorai, svogūnai, česnakai, prieskoniai. Įdaras gali būti ir kitoks, susidedantis iš kitokių priedų: grybų, žuvies, daržovių ir pan. Dažniausiai pica valgoma su padažu, kuris užpilamas ant viršaus. Populiariausias – pomidorų padažas. Pica valgoma karšta. Kilmės šalis – Italija.
Sumuštinis – kone populiariausias rytinis užkandis Lietuvoje. Greita ir paprasta paruošti, galima patiekti kaip užkandį arba kaip atskirą patiekalą. Sumuštinio svarbiausia dalis yra duona, batonas ar bandelė ant kurios tepamas aptepas (sviestas, majonezas, margarinas ar pan.) ir dedami kiti norimi ingredientai (pvz.: mėsa, sūris, daržovės ir t.t.). Sumuštiniai vartojami labai plačiai - jie paįvairina valgiaraštį, juos galima panaudoti puošiant šaltą stalą, pasiimti į iškylą ar žygį.
Suši – vieno kąsnio užkandėlė, patiekiama susuktų ritinėlių forma. Tai yra japonų nacionalinis patiekalas, paruoštas iš specialiai pagamintų ir actu pagardintų ryžių, įvyniotų į jūros dumblių lakštą. Tokia užkandėlė dažniausiai patiekiama su krienų padažu (wasabi), smulkiai pjaustyto imbiero ir įvairiais kitais priedais: žaliomis jūros gėrybėmis, grybais, avokadais, agurkais, kiaušiniais, ikrais ir t.t. Kai kurios sušio rūšys, pavyzdžiui su jūros ežiu, yra labai brangios ir vertinamos. Prie sušio patiekiamas sojų padažas ir marinuotas imbieras.
Salotos – tai lengvas ir patrauklus patiekalas žmonėms, rūpinantiems savo sveikata ir kūno formomis. Jis priskiriamas šaltiesiems patiekalams, gali būti vartojamas kaip vienas patiekalas arba kaip garnyras. Būna lengvos ir sočios salotos, šiltos ir šaltos. Salotas galima pagaminti iš beveik visų žinomų ingredientų – mėsos, žuvies, kumpio, daržovių, vaisių, jūros gėrybių, sūrių ir t.t. Pasirinkus norimus ingredientus, juos tereikia susmulkint, sumaišyti ir užpilti pageidaujamu padažu. Dažnai salotos daromos iš termiškai neapdorotų, sezoninių produktų, todėl juose išlieka daug vitaminų ir naudingų organizmui medžiagų.
Desertai – tai saldieji patiekalai, kuriais paprastai užbaigiami pietūs, pusryčiai ar vakarienė. Saldžiųjų patiekalų asortimentas labai įvairus - tai bandelės, sausainiai, pyragai, putėsiai, drebučiai, pudingai, ledai ir t.t. Desertai būna gardūs, dažniausiai saldūs ar iš vaisių, suteikiantys sotumo jausmą.
Restoranai ir kavinės tiekiantys maistą taip pat siūlo gausų gėrimų asortimentą - nuo įvairios kavos, arbatos iki šviežiai spaudžiamų sulčių. Maistas į biurą ar namus dažniausiai atkeliauja specialiose pakuotėse, išlaikančiose šilumą, per optimaliausią laiką. Greito maisto paskirtis patenkinti visus skubančio kliento poreikius – greitas pagaminimas, greitas patiekimas ir puikus skonis – visa tai lemia greito maisto populiarumą visame pasaulyje.
Verslo naujienos, ekonomikos aktualijos, straipsniai
Kitos naujienos
Projektavimo klaidos gali kainuoti milijonus
Stogas neatlaiko vėdinimo įrenginių, pamatai statinio ar statinys netelpa į sklypo ribas, brangiai kainuojančius projektavimo klaidų pavyzdžius vardija advokatų kontoros NOOR vadovaujantis...

Atsinaujinančių išteklių energetikos projektams - 50 mln. Eur
"Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) teikia tiesioginę finansinę pagalbą atsinaujinančių išteklių (AEI) projektams finansuoti. Dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis verslas ir ūkininkai...

PropTech inovacijos: biurai, orientuoti į žmonių patirtį
Pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje vis sparčiau plėtojamos PropTech (angl. Property Technology) rinkos ambicijos daug žadančios: jau vyksta ir dar laukia įspūdinga NT industrijos transformacija –...