Viešas įmonių registras, Lietuvos įmonės
Nealkoholiniai gėrimai, prekyba, gamyba
Gėrimai (nealkoholiniai) teikia organizmui pakankamą kiekį vandens ir druskų bei sudaro palankias sąlygas jo gyvybinei veiklai. Gėrimai yra neatsiejama mitybos dalis. Netvarkingai ar per gausiai vartojant nealkoholinius gėrimus, pablogėja virškinimas, apsunkinama inkstų, širdies ir kraujagyslių sistema, inkstai ir prakaito liaukos daugiau išskiria iš organizmo naudingų medžiagų. Net ir laikinas persigėrimas sutrikdo raumenų veiklą, todėl greit pavargstama.
Nepakankamas gėrimų vartojimas taip pat pablogina organizmo gyvybinę veiklą: didėja kraujo klampumas, krinta svoris, dažnėja pulsas ir kvėpavimas, kyla kūno temperatūra, pykina, krenta darbingumas, norisi gerti.
Minimalus vandens kiekis, kurio reikia organizmo gyvybinei veiklai palaikyti, paprastai priklauso nuo amžiaus, judrumo, klimato, maisto raciono. Vaikai per parą turi išgerti 80–160 ml vandens. Vidutinio klimato juostoje gyvenantys suaugusieji ir turintys vidutinį fizinį krūvį turi išgerti apie 2,5 litro vandens (1 kg kūno masės 35–40 ml), žindančios mamos papildomai turėtų išgerti apie 1 l vandens per parą. Karštą vasaros dieną išgeriamo vandens kiekis turėtų padidėti.
Ypatingą dėmesį gėrimams turėtų skirti karštosios klimato juostos gyventojai, nepalankiomis – karštomis sąlygomis dirbantys darbuotojai bei ilgai ir intensyviai dirbantys sportininkai.
Gėrimas turi derintis su keičiamu maitinimosi laiku (reiktų stengtis valgyti vėsiu dienos metu) ir specialiu racionu (įtraukti į valgiaraštį maisto produktus, turinčius daug vitaminų, mineralinių medžiagų ir jų ekstraktų).
Troškulį gerai malšina vanduo ir arbata, kuri didina seilių išsiskyrimą, todėl nustoja džiūti burna. Galima gerti vandeniu atskiestas vaisių ir daržovių sultys, vaisių sirupus, gazuotą ar negazuotą vandenį, įvairius kompotus.
Sportininkai turi malšinti troškulį tiktai po treniruočių, o jų metu išdžiūvusią burną galima tik paskalauti vandeniu. Smarkiai nukritus kūno masei nuo didelio fizinio krūvio (po varžybų, treniruočių, pirties ir pan.), siūloma gerti mažais kiekiais.
Itin populiarūs gėrimai yra gira, arbata, kakava, kisielius, kava, kokteilis, kompotas, įvairių rūšių sultys bei limonadas.
Vaisių, uogų ir daržovių (vynuogių, obuolių, slyvų, apelsinų ir mandarinų, abrikosų, juodųjų serbentų, morkų, burokėlių, pomidorų ir kt.) sultys turi visų maisto medžiagų, kurių turi švieži vaisiai, uogos ir daržovės, organizmas jas lengvai įsisavina. Vertingiausios yra tos sultys, kurios spaudžiamos iš vaisių su minkštimu, pavyzdžiui, abrikosų, persikų, pomidorų, slyvų ir pan. Tokiose sultyse, be kitų naudingųjų medžiagų, yra celiuliozės ir pektinų, stimuliuojančių žarnyno veiklą.
Verslo naujienos, ekonomikos aktualijos, straipsniai
Kitos naujienos
Projektavimo klaidos gali kainuoti milijonus
Stogas neatlaiko vėdinimo įrenginių, pamatai statinio ar statinys netelpa į sklypo ribas, brangiai kainuojančius projektavimo klaidų pavyzdžius vardija advokatų kontoros NOOR vadovaujantis...

Atsinaujinančių išteklių energetikos projektams - 50 mln. Eur
"Investicijų ir verslo garantijos" (INVEGA) teikia tiesioginę finansinę pagalbą atsinaujinančių išteklių (AEI) projektams finansuoti. Dėl lengvatinių paskolų gali kreiptis verslas ir ūkininkai...

PropTech inovacijos: biurai, orientuoti į žmonių patirtį
Pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje vis sparčiau plėtojamos PropTech (angl. Property Technology) rinkos ambicijos daug žadančios: jau vyksta ir dar laukia įspūdinga NT industrijos transformacija –...